Zingeving. De zin van het leven

Waar loop jij warm voor? Waar word jij blij en krijg je energie van? Waar wil jij je voor de volle 100% voor inzetten. Zingeving gaat om wat jouw leven zin geeft: Hoe geef jij betekenis aan jouw leven?

In onze maatschappij kampen steeds meer mensen met zingevingsvragen; doe ik de dingen die ertoe doen? Leef ik het leven dat ik wil? Wat maakt mijn leven echt de moeite waard? Is dit nu alles? Wat is eigenlijk mijn levensdoel?

Een gebrek aan zingeving kan leiden tot psychische klachten zoals depressie en burn-out , het ervaren van minder zelfvertrouwen of de vraag ”Ben ik wel goed genoeg”? Het kost onze samenleving jaarlijks miljoenen. Het ervaren van zingeving is belangrijk voor onze gezondheid.

Positieve Gezondheid
Machteld Huber, de grondlegger van Positieve Gezondheid schrijft zingeving toe als één van de pijlers om je gezond te voelen. Positieve Gezondheid is een brede kijk op gezondheid; het vermogen om je aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Uit haar eigen ervaring en uit onderzoek (o.a. van Viktor Frankl en Aaron Antonovsky) blijkt dat het geven van zin aan je eigen leven, de diepste behoefte van de mens en tegelijkertijd de sterkst gezond makende kracht is.

Onder zingeving in Positieve Gezondheid vallen; een zinvol leven, levenslust, idealen willen bereiken, vertrouwen hebben, accepteren, dankbaarheid en blijven leren.

Wat jouw leven zinvol maakt is zeer persoonlijk. Ieder mens vult dit op een andere manier in. Als mens hebben we zingeving nodig om ons compleet te voelen en een rijker en dieper leven te leven. Het geeft richting aan ons leven. Het geeft aan wat we belangrijk vinden en wijst ons de weg die we moeten gaan. Wij vinden het belangrijk om ons nuttig te voelen en een doel te hebben. Dat betekent ook dat telkens als we een stapje zetten op weg richting ons doel dat ons een goed gevoel geeft. Ieder klein stapje telt. En dat is fijn, want dat maakt het makkelijker om naar ons doel toe te werken.

Blue Zones
Het ervaren van zingeving is een van de belangrijkste waarden in de vijf Blue Zones die we op aarde kennen. Mensen die in zo’n blue zone wonen, staan iedere dag op met een ideaal, hun Ikigai. Zij hebben mensen om zich heen om dit ideaal mee te verwezenlijken. Zij blijven tot op hoge leeftijd actief, maken onderdeel uit van de gemeenschap en voelen zich nuttig. Eenzaamheid komt daar zelden voor. Mensen die leven in deze blue zones bereiken een hoge leeftijd zonder last te hebben van chronische ziektes. Een ander kenmerk van deze gebieden is dat zij weten wanneer ze moeten terugschakelen. Hun dagelijks leven voorziet in momenten van rust en ontspanning. Dat is iets wat in onze maatschappij voor veel mensen erg moeilijk is. Wij leven in een maatschappij die gericht is op prestatie en waar veel werkdruk wordt ervaren. Veel mensen leggen de lat voor zichzelf erg hoog en ervaren langdurig stress. Chronische stress en burn-out zijn een van de meest voorkomende ziektemakers in onze maatschappij. Als je lijdt aan chronische stress weerhoudt dat je ervan op zoek te gaan naar de zin van jouw leven.

Mijn ervaring
Een aantal jaar geleden ben ik uit de voortdenderende trein gestapt van dingen doen die ik helemaal niet leuk meer vond en waar ik niet blij van werd. Ik ervaarde veel stress en voelde me onzeker. Hier uit te stappen was doodeng, maar ik heb het wel gedaan. Door te vertragen ben ik gaan voelen en ontdekken wat goed is voor mij. Waar ik blij van word. Het heeft me veel opgeleverd in energie en balans in mijn leven. Want die was er niet. Ik doe dingen waar ik voldoening uit haal, waar ik van ga stralen, waar ik van betekenis ben. Dat geeft een enorme boost aan vertrouwen en acceptatie van mijzelf.

Hoe krijg je dan een zinvol leven? Wat moet je daar dan voor doen?

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  1. Wat zou ik doen als ik niet/wel…………………, dan…………?
  2. Als ik nog een week te leven had, wat zou ik dan nog beslist willen doen?
  3. Waar word ik blij van?
  4. Waar krijg ik energie van?
  5. Waar ga ik van stralen?
  6. Waar werd ik als kind blij en energiek van?
  7. Welke bezigheden vind ik erg interessant en geven mij voldoening?
  8. Welke mensen, plaatsen, boeken, muziek vind ik heel interessant?
  9. Waar zou ik me de rest van mijn leven mee bezig houden als er geen beperkingen zijn?

Geef eens antwoord op deze vragen en vraag jezelf af waarom dit jouw antwoorden zijn. Neem hier rustig de tijd voor. Schrijf het op!

Op zoek naar zingeving gaat dus over naar binnen kijken en ontdekken wat jouw leven de moeite waard maakt. Wat zijn voor jouw belangrijke waarden en waar kom jij je bed voor uit? Ga op zoek naar wat jouw leven zin geeft en geniet van jouw leven.

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen of behoefte aan ondersteuning, neem dan contact met mij op. Ik ben er graag voor je. Bel me of stuur me een bericht.

Inside You. Alle verandering begint van binnen!