Volg je hart, want dat klopt!

Volg je hart, want dat klopt!

Je hart wordt geassocieerd met je gevoel, met emoties, met liefde. Daar tegenover staat je verstand, je hoofd, je gedachten. Waar luister jij het meest naar? Naar je gevoel of naar je verstand?

In mijn praktijk voor holistische coaching zie ik regelmatig mensen die dingen in het leven graag anders willen. Zij willen wel verandering, maar waar te beginnen? Er is zoveel wat ‘moet’. Er is gewoonweg geen tijd en ruimte om het anders te doen. Ze ervaren allerlei verwachtingen vanuit hun omgeving. Ze hebben het druk en worden geleefd. Ze hebben geen eigen regie over hun leven. Ze zijn teleurgesteld in zichzelf dat het leven niet loopt zoals ze hadden gehoopt. Dat maakt onrustig. En levert angst en onzekerheid op.

Eigen ervaring

Ik herken het maar al te goed. Jarenlang was mijn hoofd vooral aan het werk. Mijn gedachten draaiden op volle toeren. Ik had geen connectie met mijn gevoel. Sinds ik gestopt ben leven vanuit mijn verstand en ik meer naar mijn gevoel en intuïtie ben gaan luisteren, ervaar ik meer dankbaarheid en liefde voor mijzelf. Achteraf gezien heeft mijn hart mij toen genoeg signalen gegeven dat ik niet gelukkig was en dingen deed waar ik niet achter kon staan. Ik herkende deze signalen gewoonweg niet. Ik liet mij leiden door mijn belemmerende overtuigingen en gewoontes. De keuzes die ik nu maak ontstaan vanuit mijn hart, mijn gevoel. Ik kies ervoor om dingen te doen waar ik blij van word, waar ik energie van krijg en waar ik van groei. Ik kies ervoor om met aandacht stil te staan bij hoe ik me voel. Dat geeft mij zoveel rust, (zelf)vertrouwen en een gevoel van vrijheid.

Ademhalingsoefening om je hart te openen

Ik heb een ademhalingsoefening waar ik zelf veel aan heb gehad, die ik nu gebruik in mijn praktijk bij mensen die het moeilijk vinden om te leven vanuit hun hart. Door deze oefening kun je ervaren dat er fysiek ruimte ontstaat in je borstgebied. Het gebied waar jouw hart zich bevindt. Het borstgebied is onderdeel van je totale ademhalingsgebied, naast je buikgebied. De filosofische uitleg voor deze oefening is dat je met deze oefening kunt leren je hart te openen, waardoor je kunt ervaren dat je in staat bent om meer liefde, begrip en compassie voor jezelf en andere te tonen. Hoe opener je hart is hoe makkelijker het is om het verleden te accepteren en hoe minder je anderen de schuld geeft. Door je adem gericht naar je hartgebied te brengen kun je je hart bevrijden, zorgt het verleden voor zichzelf en kunnen oude emoties vrijgelaten worden.

Ben je nieuwsgierig naar deze speciale ademhalingsoefening en wat deze voor jou kan betekenen? Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.