Je leefstijl veranderen klinkt simpel maar valt in de praktijk niet mee. Zelfs niet als je het echt anders wilt. Dat komt omdat je gewoontes moet doorbreken en bepaalde normen en of gedachten hebt die je in de weg kunnen staan. Aan die gewoontes en normen ben je gewend en ze maken dat je je veilig voelt. Zelfs als het slechte zijn! Er is een reden waarom je ze naleeft. Ze leveren je namelijk iets op!
Om je leefstijl te kunnen veranderen heb je een aantal dingen nodig zoals (zelf)kennis, motivatie, doorzettingsvermogen, een omgeving die je steunt en doelen. Maar vooral begrijpen dat het niet vanzelf gaat. Dat je dingen gaat doen die je nog nooit gedaan hebt, je bewust worden van je gedachten die je in de weg zitten, breken met oude gewoontes etc.
Normen waarden en gewoontes
Het koekje bij de koffie, het wijntje als je met vrienden uit eten gaat, de bank die zo lekker ligt of de film die zo gaat beginnen….We weten het (bijna) allemaal, dat zijn dingen die niet bijdragen aan een onze gezondheid en toch blijven we het met z’n allen doen. Blijkbaar is weten dat dingen niet gezond zijn niet voldoende om ons gedrag te veranderen. Daarnaast zijn we ons vaak niet eens bewust wat we feitelijk doen. Dat verklaart voor een deel waarom doorgaan met dingen die we verstandelijk gezien niet zouden moeten en vaak ook niet willen doen. Wat we doen, doen we al jaren. We denken er vaak niet bij na en is voor ons volkomen normaal.
Onze leefstijl wordt niet bepaald door wat we weten en denken maar door diep ingesleten tradities en gewoonten. Die kun je niet eventjes opzij zetten en als ‘niet normaal’ beschouwen. Zeker niet als we beseffen dat de wereld om ons heen voortdurend een aanval doet op ons gezond verstand en onze emoties. Denk aan vriend, collega’s feestdagen, schappen in de winkels en reclames overal om ons heen. Het zijn onze eigen waarden, normen en overtuigingen waar we het meeste last van hebben als we willen veranderen en waar we niet op berekend zijn. Zij leveren de meeste weerstand tegen onze goede voornemens om gezond te leven.
Waarom is dit nou zo belangrijk om te weten. Omdat juist die normen en gewoontes een belangrijke drijfveer zijn bij alles wat we doen. Veel mensen hebben namelijk het idee dat zij aan allerlei normen moeten voldoen, terwijl ze het feitelijk niet eens zijn met die normen. De normen overtreden ‘hoort niet’ en heft gevolgen voor je leven. Om het ‘gezellig’ te houden, steek je veel energie in je aanpassen aan die normen. Deze strijd kost veel energie en zorgt ervoor dat je dingen moeilijk kunt veranderen.
Het ‘aan de normen voldoen’ zorgt ervoor dat onze angst om afgewezen te worden of tekort te schieten, minder de kop opsteekt. Dit is een continue en dagelijks proces, dat grotendeels onbewust gebeurt. Het kan dan ook niet anders dat problemen met ongezonde leefstijl, overgewicht of eetgewoonten daarmee samenhangen. Vergeet ook niet dat dit proces vermoeiend is. We raken geestelijk en emotioneel langzaam uitgeput als er veel van ons gevraagd wordt.,/p>
VGa eens na aan welke normen jij allemaal ‘moet’ voldoen van jezelf. Een aantal vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:
- Wat moet ik altijd van mijzelf?
- Waarom moet ik dat?
- Wat mag ik niet van mijzelf?
- Hoe wil ik echt niet beschreven worden door anderen?
- Wat mocht ik nooit (bijv. van je ouders)?
Als je in beeld krijgt aan welke normen jij allemaal moet voldoen, kun je ontdekken welke invloed deze normen hebben op jouw leefstijl. Met andere woorden ‘Wat is de reden dat je doet wat je doet, om te voldoen aan je normen.’
Iedereen wordt gedreven door hoe hij/zij wil zijn. Hoe meer we ons bewust zijn van onze eigen drijfveren, des te beter we het in de gaten hebben als er bij ons een gevoelige plek geraakt wordt. Als we dat weten en doorhebben kunnen we er op dat moment voor kiezen om goed voor onszelf te zorgen. Dit voorkomt dat onrust zich opbouwt, dat energie verloren gaat en zorgt er voor dat we een andere strategie kunnen kiezen.
Geef een reactie