Kwaliteit van leven – Positieve Gezondheid

Voel jij je gelukkig?

Het begrip ‘kwaliteit van leven’ krijgt steeds meer aandacht. Maar wat is het eigenlijk?

Kwaliteit van leven is het kunnen zien van mogelijkheden om te kunnen genieten en gelukkig zijn. Het is het gevoel dat je ertoe doet, erkenning krijgt en gewaardeerd wordt om wie jij bent. Het hebben van autonomie, ontwikkelen van veerkracht en kunnen denken in mogelijkheden; wat kan er wél, zijn belangrijke onderdelen voor het ervaren van kwaliteit van leven.

Positieve Gezondheid
Machteld Huber, de grondlegger van Positieve Gezondheid, heeft kwaliteit van leven opgenomen in het spinnenweb. Het spinnenweb is een handige gesprekstool om het over je gezondheid te hebben in de breedste zin.
Kwaliteit van leven is één van de zes domeinen van Positieve Gezondheid. In haar omschrijving van dit domein concludeert Machteld dat de maatstaf van wat mensen een kwalitatief goed leven vinden, verandert doordat zij iets heftigs meemaken. Hun blik op het leven is een andere dan daarvoor. Bijvoorbeeld vóór de burn-out of vóór de dwarslaesie. Het lijkt zelfs wel een tegenstelling; een dwarslaesie hebben en toch een hoge kwaliteit van leven ervaren.

Zien met je hart
Het ervaren van kwaliteit van leven heeft veel te maken met het kunnen zien met je hart. In onze maatschappij zijn we zo druk met voldoen aan alle verwachtingen dat we veel ‘denken’. We doen alles met ons hoofd en op de automatische piloot. We zijn verleerd om echt te ‘voelen’. Vaak vinden we het eng om echt te voelen. Dat maakt je kwetsbaar. Juist door het openen van je hart kun je goed zien, heb je meer oog voor de kleine dingen en kun je daaraan geluk beleven. Zoals de knuffel die je kind je spontaan geeft, de bloeiende klaproos die je tegenkomt in de berm.
Het kunnen kijken met je hart is misschien wel de kern van kwaliteit van leven, concludeert Machteld.

Kijken naar jouw kwaliteit van leven
Welke vragen kun je jezelf stellen om naar jouw kwaliteit van leven te kijken?

  • Hoe waardevol vind je het leven en hoe waardevol vind je jouw leven?
  • Geniet je van je leven? Doe jij wat je ten diepste wilt?
  • Leef je het leven dat je wilt leven?
  • Waar word jij blij van? Doe je dit ook?
  • Hoe zit je – met alles wat er is – in je vel?

Stel jezelf deze vragen eens. Schrijf ze op. Praat er met iemand over.

Heb je behoefte aan meer begeleiding om jouw kwaliteit van leven te ontdekken?

Neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.