De kracht van ademhaling

Je ademhaling is een belangrijk instrument bij het vinden van ontspanning.

Storingsgevoelig

We halen dag en nacht adem. Hoewel we onze ademhaling bewust kunnen regelen is het normaal gesproken een onbewuste activiteit. Ons autonome zenuwstelstel (de innerlijke automatische piloot) laat ons automatisch ademhalen zonder dat we er bewust mee bezig hoeven te zijn. Echter onze ademhaling is zeer storingsgevoelig. Afhankelijk van onze stemming, hoe we ons voelen en hoe deze gevoelens veranderen, zal onze ademhaling langzaam of snel, regelmatig of onregelmatig, diep of oppervlakkig zijn.

Ontspanning en natuurlijk evenwicht

Als je druk ervaart (stress) heeft dit direct invloed op je ademhaling en wel op een nadelige manier. Bij stress wordt je ademhaling vaak onregelmatig en oppervlakkig. Ook kunnen er lange perioden zijn waarin ongemerkt de adem wordt ingehouden. Dit betekent dat er niet voldoende zuurstof naar de hersenen gaat, wat uiteindelijk leidt tot concentratieproblemen, duizeligheid en een gevoel van onrust. De juiste ademhaling kan bij stress zorgen dat het lichaam kan ontspannen en het natuurlijk evenwicht weer teruggevonden kan worden. Tegelijkertijd wordt de geest rustiger en kunnen we de controle over onszelf weer terugkrijgen zodat de angst en bijbehorende symptomen verdwijnen.

Mijn ervaring met ademhaling

Toen ik zelf met ademhalingsoefeningen aan de slag ging had ik nog geen idee wat dit met je doet. Ik was sceptisch en had zoiets van eerst zien dan geloven. Ik had allerlei gedachten en vond daar van alles van. Nu weet ik dat ik mijn gedachten niet kan stoppen, die komen en gaan. Het gaat erom wat ik ermee doe. Kies ik ervoor om me in die gedachten mee te laten voeren en daar van alles van te vinden? Of kies ik ervoor om ze even te laten voor wat ze zijn en mijn aandacht terug te brengen naar mijn ademhaling? Dat laatste brengt mij terug naar het hier en nu. Aanwezig zijn in dit moment. Het verleden en de toekomst even te laten. Mijn ademhaling vertraagt, ik voel rust.

Hoe dan?

Je ademhaling heb je altijd bij je. Je kunt op ieder moment van de dag en op iedere plek je aandacht richten op je ademhaling. Maak gebruik van plekken waar je bent, bijvoorbeeld in de rij bij de kassa, op het toilet of tijdens een wandeling. Of maak er echt even tijd voor en zoek een rustige plek op. Een paar minuten met aandacht bij jezelf zijn in rust kan je veel helderheid en positiviteit geven voor de rest van de dag. Het maakt niet uit of je zit of ligt. Als het maar een prettige, ontspannen houding is voor jou. Geef jezelf de ruimte om te ontspannen. Als je begint met ademhalingsoefeningen kan het nog onwennig voelen. Hoe vaker je het doet, hoe meer je je bewust wordt van jezelf en wat er in je omgaat. Vertrouw erop dat je het niet verkeerd kan doen. Alles wat je doet om even met aandacht bij jezelf te zijn is een mooi begin. Maak er een dagelijkse gewoonte van. Dat gaat je veel opleveren.

In mijn praktijk maak ik graag gebruik van de ademhaling tijdens coachsessies.

Ben je nieuwsgierig wat dit voor jou kan betekenen? Neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.