Hoe ga jij om met emoties?

Veel mensen vinden het lastig om woorden te vinden voor hun gevoelens. We hebben vaak in onze kinder- en jeugdjaren geen taal meegekregen voor de emoties die we voelen. Daar waar er geen taal is voor emoties, zie je mensen in de praktijk vastlopen in hun gevoelens. Ze ontwikkelen klachten als hyperventilatie, onbeheersbare woede, angsten, depressie, moeite met grenzen aangeven, relatieproblemen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het uiten van emoties is zeer belangrijk voor ons welzijn op alle holistische niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, energetisch en spiritueel.

De 4 stappen van HEEL helpen je om op een gezonde manier om te gaan met emoties.

  • Herkennen
  • Erkennen
  • Expressie geven
  • Loslaten

Het begint bij het Herkennen van de emotie. Daar is vaak al veel verwarring over omdat er meerdere emoties tegelijk door ons lichaam heen gaan waardoor we ons overweldigd voelen en minder helder kunnen denken. Daarnaast ontbreekt ook vaak de taal om goed te kunnen begrijpen wat we voelen.

De tweede stap is het Erkennen van de emotie. Dit houdt in; ruimte maken om het gevoel toe te laten, te voelen en accepteren dat dit blijkbaar is wat er op dit moment is. ‘Voel’ wat je voelt.

De derde stap is Expressie geven aan de emotie. Dit kan door het via woorden te uiten of op vele andere manieren. Bijvoorbeeld door te sporten, te dansen of op een andere manier te bewegen. Of door iets creatiefs te doen zoals een tekening, schilderij of muziek te maken. Wat ook goed kan werken is expressie geven aan je gevoel door er over te schrijven.

De vierde stap Loslaten gaat dan eigenlijk vanzelf. En is een logisch gevolg van de eerste drie stappen. Voor deze stap kun je zelf nog iets actiefs toevoegen zoals bijvoorbeeld het ’afschudden’ door met je lijf te schudden. Of er je eigen mini ritueel aan te koppelen. Het is belangrijk om vervolgens ook je gedachten erover los te laten.

Emoties kunnen soms worden afgedaan als ‘lastig’, ‘onzinnig’ of ‘zwak’. Daarmee doen we ze tekort want emoties geven belangrijke signalen over onze waarden en grenzen maar ook over onze passies en sociale gevoeligheid. Daarom is het zo waardevol om te ontdekken welke emoties je ervaart in welke situaties. Ze helpen je te ontdekken wat voor jou belangrijk is in relaties, in je werk en in je hele leven. Ze zeggen iets over wie jij bent en hoe jij in elkaar zit.

Vind jij het lastig om te gaan met je gevoelens en emoties? Je bent niet de enige. Wil je ze beter leren begrijpen en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ik help je graag met de stappen van HEEL. Neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.